Bihar 12th Music Objective Answer 2020 || BSEB IA MUS MCQ Answer

Students who have taken exam part in the Bihar Board IA Exam 2020 for Music Subject for such students on this page we have collected the Music Objective Answer key 2020. Using the Bihar Board Inter Music Objective Solution students can predict marks in the exam.

Bihar 12th Music Objective Answer 2020 

Have you also given the Music Exam on 8th Feb 2020 ( Saturday) you can predict marks in the examination? In the exam of Music Board given the 42 Objective questions in which students have to answer any 35 Objective Questions. 

संगीत परीक्षा – 8 फरवरी 2020 ऑब्जेक्टिव प्रश्न और उत्तर

1 कहरवा लाल में कितनी मात्राएँ होती है |
उत्तर – C – 10

2 निम्न में से किस ताल में बारह मात्राएँ होती है ?
उत्तर – A झपताल

३. ख्याल गायन में कितने अंग है ?
उत्तर – उत्तर – C

4 किस राग में कोमल रे प्रयुक्त होता है ?
उत्तर – A भैरव

5 किस ताल में दस मात्राएँ होती है ?
उत्तर – D दादरा

6 उस्ताद अब्दुल करीम खान किस घराने से आते है ?
उत्तर – B आगरा

7 राग भैरवी का वादी स्वर है
उत्तर C म

8 उस्ताद फाइवज खा किस घराने से आते है ?
उत्तर – A आगरा

9 भारतीय संगीत में कितनी श्रुतिया है ?
उत्तर – B 22

10 राग भीमपलासी का गायन समय क्या है ?
उत्तर – A सायंकाल

11 राग भैरवी किस जाती का राग है ?
उत्तर – C सम्पूर्ण

12 अभनव रागमनरो के लेखक कौन थे ?
उत्तर – B अन्डोवल

13 संगीत पारिजात के लेखक कौन थे ?
उत्तर – प. लोचन

14 राग भीमपल्सी का संबवादी स्वर क्या है ?
उत्तर – D

15 ओडव जाती में कितने स्वर लगते है ?
उत्तर – A

16 राग देस किस घाट के अंतरगत आता है ?
उत्तर – A कल्याण

17 हिंदुस्तानी संगीत में चल एवं अचल मिलकर कुल स्वर कितने है ?
उत्तर B 15

18 तानसेन किस राजा के दरवारी गायक थे ?
उत्तर – सम्राट अकबर के

19 लय कितने प्रकार की होती है ?
उत्तर – A 3

20 राग बिहग का घाट क्या है ?
उत्तर – आसावरी

21 राग केदार का वादी क्या है ?
उत्तर – A सा

22 ख्याल गायन में किस प्रकार के ताल वाध का प्रयोग होता है ?
उत्तर – D मुरदंग

23 राग भैरव का वादी स्वर क्या है ?
उत्तर A कोमल कधार

24 संगीत में कितने शुद्ध स्वर होते है ?
उत्तर – D 15

25 रूपक ताल में कितनी मात्राएँ होती है ?
उत्तर – D 9

26 राग भैरव का गायन समय क्या होता है
उत्तर A प्रातःकाल

27 धुर्वपद में किस ताल का प्रयोग होता है ?
उत्तर – C दादरा

28 ग्रन्थ नाट्यशास्त्र के लेखक कौन है ?
उत्तर –

29 राम जौनपुरी की जाती क्या है ?
उतर B सम्पूर्ण – सम्पूर्ण

30 तीनताल में कितनी खाली है ?
उत्तर – C 3

31 किस राग में ग नि कोमल और बाकि स्वर सुन्दर शुद्ध लगे है ?
उत्तर C देस

32 स्वर्ग के उतारते हुये क्रम को क्या कहते है ?
उत्तर –

३३ राग अल्हैया बिलावल का वादी स्वर क्या है ?
उत्तर – D रे

34 प. रविशंकर कौन-सा वाध बजाते थे ?
उत्तर – A बाँसुरी

35 प. कृषराव शंकर किस घराने से है ?
उत्तर –

36 रूपक ताल में कितने विभाग होते है ?
उत्तर – B 4

37 सम्पूर्ण जाती में कितने स्वर लगते है ?
उत्तर – B 6

38 भंगड़ा नर्तय किस राजय का है ?
उत्तर – D पंजाब

39 स्वरलिप पद्धति को किस्मे प्रचलित किया ?
उत्तर – C प. लोचन

40 सप्तक कितने है ?
उत्तर – A

41 झपलाल में कितने विभाग है ?
उत्तर – A दो

42 जौनपुरी का सम्वादी स्वर क्या है ?
उत्तर – A प

Bihar Board Music Exam 2020

Music Exam from the students taken for 70 Marks in Which Question in the format of Objective + Subjective. Objective questions in the made chapter of Varma, Grama, Murchchana, Alankar, Gamaka, Khatka, Murki, Kan, Laya, Tala. Rago ka vargikarn, Raag ka samny pendant, Jeewani, Vaadh yantra prakarn, Bhartiya Sangit ka prichay, Rago ka Prichay, Thumari-Raag Bhairvee, Bhakti Geet, Taal Prakarn, Taal Prakan.

BSEB 12th Music Objective Answer 2020 Date

The board release the Official Answer key after the 15 Days exam. The instance of Exam we provide you answer key online and you can get it from this website and match your answer.

Bihar Board Music Exam 2020 Objective Answer Key

Exam Answer key available questions set wise from the Board. And from us, we provide Answer key questions wise through it any sets students can match their answer. Here we provide you MUS Answer. 

  1. Bihar Board Official Music Answer Key How to Download
  2. To download Official BSEB MUS Objective Answer key students have to follow the below procedure.
  3. First of all, log on the official website of Bihar Board.
  4. Go to Circular section and click on Arts Answer key 2020.
  5. Then Select your Subject for Music.
  6. Then Click on Questions Sets Number which you have to download.

After the downloading, you can Match answer which you attempted in the examination. For 1 Correct Answer, you will get one marks. 

Avatar

Bihar Board

Bihar Board dot XYZ is the Group of Students, Teacher with Blogger and College Staff who provide all updated information School to Board with Study support.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *