Bihar Board Psychology Answer Key 2019

BSEB has released the exam date of class 12th Arts stream of psychology subjects. According to the exam schedule, all concerned students will take a part in the 12th board exam in the month of February 2019. In this content, we are talking about class 12th answer keys of Psychology subjects. 

In psychology board exam 2019 there are total 50% question will be objective type questions and the remaining question will short and long answer type. 

Bihar Board Class 12th Psy Answer Key 

Objective type questions will help to the good score in Board Exam 2019. In this page, a student will get only one objective type questions to answer key 2019.

BSEB Arts Stream Psychology Answer Key 2020

Students, who wish to know the psychology subject answer key 2019 online through the internet. They can check the answer key by this content but all have to reach to the updated sources. Without the updated sources, not possible to check the BSEB class 12th Psychology Subject Answer Key 2019. So read them carefully because of answer key of psychology subject available on this page.

Check 12th Psychology Answer Key

According to the needs of Students, we have updated the answer key of art stream psychology subject in sequence on this page. All would have to check the answer key of the concerned subject very carefully because one mistake can give you a bad experience about Bihar board class 12th Psychology subject answer key 2019.

Important Events about Psychology Answer Key 2019
  • Board: – Bihar School Examination Board, Patna
  • Category: – Answer key
  • Stream:-Arts
  • Subject: – Psychology
  • Exam Schedule: – 13/02/2019 Second Shift
  • Answer Key Status: – Available 
  • Official Website:-www.biharboardonline.bihar.gov.in

Bihar Board All Psychology MCQ with Answer 2019

Group H Subject Code 324

1. विश्वविद्यालय एक उदाहरण है?

उत्तर- ( B ) औपचारिक समूह 

2. उच्चतम गठित समूह है?

उत्तर- ( A ) देश  

3. अल्बर्ट एलिस ने निम्नांकित में से किस चिकित्सा विधि का प्रतिपादन किया है?

उत्तर- ( B ) व्यवहार चिकत्सा

4. प्राकृतिक आपदा का उदाहरण है?

उत्तर- ( D ) उपुयक्त सभी 

5. मनोवृति परिवर्तन के  द्विस्तरीय संप्रत्यय किसने प्रस्तुत किया है?

उत्तर- ( D ) एस एम मोहसीन

6. एनोरेक्सिया नरर्वोसा एक ऐसा भी कार है जिसमें रोगी को-

उत्तर- ( B ) भूख कम लगती है

7. फ्रायड द्वारा प्रतिपादित मनोविश्लेषण के विधि के संबंध में कौन सा कथन सही है?

उत्तर- ( A ) मनोविश्लेषण व्यक्तित्व का एक सिद्धांत

8. आक्रमण को किसने इस रूप में   प्ररिमाणित किया है आक्रमण से तात्पर्य दूसरों के प्रति किए गए सभीप्राय क्षति से होती है?

उत्तर- ( B ) फ्रायड 

9. व्यवहार चिकित्सा आधारित होता है?

उत्तर- ( B ) सिखाने के सिद्धान्त

10. संज्ञानात्मक असंवादीता की उत्पत्ति कब होती है?

उत्तर- ( B ) जब कोई व्यक्ति कष्ट में होता है |

11. किसने बुद्धि का वित्तत्ववीय सिद्धांत प्रतिपादित किया?

उत्तर- ( D ) स्टेनबर्ग 

12. प्रतिबल के विपरीत अवस्था को कहते हैं?

उत्तर- ( A ) चिंतन

13. निम्नांकित में कौन आत्मनियंत्रण की प्रविधि नहीं है?

उत्तर- ( C ) उद्दीपक नियंत्रण 

14. टाइप A प्रकार के व्यक्तिगत में इनमें से कौन सी विशेषता पाई जाती है?

उत्तर- ( D ) इनमे से सभी 

15. बंडूरा ने सर्प दुर्गति को दूर करने के लिए किस प्रविधि का उपयोग किया है?

उत्तर–?

16. आक्रमण का मूल प्रवृत्ति सिद्धांत किसने प्रतिपादित किया है?

उत्तर- ( B ) फ्रायड 

17. संवेदनात्मक अहं किससे संबंधित है?

उत्तर- ( D ) उपरोक्त सभी

18. मानसिक बीमारी के वर्गीकरण की अत्यंत नवीनतम पद्धति क्या है?

उत्तर- ( A )  DSM-IV

19. सामूहिक अचेतन का संप्रत्यय का प्रतिपादन किसने किया?

उत्तर- ( A ) युंग 

20. किसने व्यक्ति को पूर्ण रूप से कार्यशील व्यक्ति माना है?

उत्तर- ( A ) कार्ल रोजर्स 

21. व्यक्तित्व की नैतिक शाखा मानी गई है?

उत्तर-( D ) इनमे से सभी 

22. इनमें से कौन समानुभूति की विशेषता नहीं है?

उत्तर- ( D )  सहानुभूति 

23. जब व्यक्ति को आपने अहं को किसी का कष्टकर इच्छा के ठीक विपरीत इच्छा की प्रेरणा विकसित कर उससे उत्पन्न चिंता से अपने आप को बचाता है उसे कहा जाता है?

उत्तर-?

24. शुद्ध वायु कहलाती है?

उत्तर- ( B ) 78.98% N2, 20.94% O2 और   0.03%CO2

25. रेवेन प्रोग्रेसिव मैट्रिक किस तरह का बुद्धि परीक्षण है?

उत्तर- ( B ) अशाब्दिक बुद्धिक परिक्षण

26. किस अवस्था में जननेंद्रिय पर फोकस होता है?

उत्तर- ( C ) जननेंद्रियवस्था

27. इनमें से बुद्धि लब्धि का सही सूत्र कौन सा है?

उत्तर- ( C ) मानसिक आयु / वास्तविक आयु X 100

28. इनमें से कौन परामर्श की प्रविधियां नहीं है?

उत्तर- ( A ) निर्देशक परामर्श 

29. व्यक्तित्व कारक का विश्लेषण सिद्धांत का प्रतिपादक कौन है?

उत्तर- ( C ) कैटेल

30. फ्रीटज का संतुलन सिद्धांत में P-O-X मॉडल में O प्रतिनिधित्व करता है?

उत्तर- ( B ) जिस व्यक्ति का मनोवृति का अध्यन किया जाता है |

31. समूह ध्रुवीकरण के संप्रदाय का प्रतिपादन किसके द्वारा किया गया है?

उत्तर- ( B )  क्रेसमर एवं शेल्डन

32. किसने बुद्धि को व्यक्ति की सार्वभौमिक क्षमता के रूप में परिभाषित किया है?

उत्तर- ( A )  वेश्लर  

33. 5 जून को निम्नांकित में से कौनसा दिवस मनाया जाता है?

उत्तर- ( C ) विश्व पर्यावरण दिवस 

34. उत्तम स्वास्थ्य हेतु किस भारतीय मनीषी ने अष्टम मार्ग को प्रतिपादित किया?

उत्तर- ( A ) गौतम

35. एम एम पी आर आई को किस अविष्काररीका ने विकसित किया?

उत्तर- ( B ) हैथवे तथा मैकिन्वे

Answer had updateed 

Importance of answer key of Psychology

Through the BSEB class 12th psychology subject answer key 2019, all concerned students can check and self-analyze the given answer in the board examination answer sheet, that how much question is right or wrong in the examination.

BSEB 12 Psychology Answer Key 2019 Update 

Note:-BSEB class 12 psychology subject answer key soon available on this page. as soon as answer key 2019 we will firstly update for it. So keep touch with this website for the next update.

If you need to more information about BSEB arts stream answer key or other information about the Bihar board you can ask through the comments box.

Blog

Blog

Working for Delhi Based ISO certified IT company (NWPL). Passionate to provide Board Exam Related information to students.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *