NRB Hindi 50 Marks Objective Answer Bihar Board ISC Exam 2020

Bihar Board around the Bihar has conducted the Hindi NRB Exam on 6th Feb 2020. Students of Science Stream have compulsory to appearing in बिहार 12th NRB हिंदी 50 मार्क्स एग्जाम 2020. After they appear in the exam students can use NRB Hindi 50 Marks MCQ Objective Answer and match their answer in which given in the examination. Board has distributed NRB Subject in the paper I two section.  For writing answer of ISC NRB Hindi 50 Marks, 2020 Exam students will get 1 hour 30 minutes + 15 Min as cool off time. NRB used for languages other than Hindi and Mother-Tongue.

Bihar Board 12th ISC NRB Objective Answer 

In the first section students have to answer 25 objective questions for 25 marks and for 25 marks objective questions. In Section A there will be a total of 30 Multiple Choice Questions in which students have to answer any of the 25 only. For better preparation, students can check BSEB 2019 NRB Hindi Objective Questions and Answers

Inter Hindi Objective Questions 2020 Updates 

Board will ask a question in format of the objective from this chapter. सामान्य, पध खंड गद्य खंड, व्याकरण, पर्यावाची शब्द, विलोम शब्द, अनेक शब्दों के बदले एक शब्द, लिंग निर्णय, संधि-विछेद, मुहावरे, इन सभी अध्याओ से आएंगे |

Bihar 12 ISC NRB Objective Answer Key 2020

In this website by our team students able to get All Objective Answer of NRB Hindi. Using the Multiple Choice Questions Answer students able to pre-judge about the results. Some days BSEB Official Science NRB Objective Answer will be available to download and making the objection. Board issue all subject questions into 10 sets. Set A, B, C, D, E, F, G, H, I & J.

Objective Answer key of ISC NRB 50 Marks Hindi Will is available to 06th February 2020.

1 हिमालय के सन्देश ‘शीर्षक ‘ कविता के कवि कौन है ?
उत्तर – A रामधारी सिंह दिनकर

2 जीवन – सन्देश शीर्षक कविता के कवि कौन है
उत्तर – B रामनरेश त्रिपाठी

3 निम्न में से कौन सी रचना रामवृक्ष बेनीपुरी की है
उत्तर – B मगर

4 निम्न में से किसे कलम के सिपाही भी कहा जाता है ?
उत्तर – B – प्रेमचंद्र

5 महादेवी वर्मा का जन्म किस ई० में हुआ था ?
उत्तर – A 1907 ई०

6 कविवर रविंदनाथ ठाकुर साहित्य की कौन सी विधा है ?
उत्तर – B उपन्यास

7 निम्न में से किस रचनाकार को कथा – सम्राट भी कहा जाता है ?
उत्तर – A प्रेमचन्दर

8 सुमिंतरानन्द पंत का जन्म कहा हुआ था ?
उत्तर – A कौसानी

9 निम्न में किस कवि को प्रकृति के सुकुमार कहा जाता है ?
उत्तर – B सुमिंत्रानन्दन पंत

10 लेखिका के अनुसार निम्न में से गोपालक देश कौन सा है ?
उत्तर – A भारत

11 निम्न में से महादेवी वर्मा किस काल-खंड की कवियत्री है ?
उत्तर D आधुनिक काल

12 पंच परमेश्वर साहित्य की कौन सी विधा है ?
उत्तर – A कहानी

13 देवश शव्द का सही संधि विच्छेद होता है
उत्तर – A देव + ईश

14 हिमालय शब्द का सही -विच्छेद होता है
उत्तर – C हिम + आलय

15 ‘किताब ‘ शब्द का सही विशेषण क्या होता है ?
उत्तर A किताबी

16 निति शब्द का सही विशेषण क्या होता है ?
उत्तर – A नैतिक

17 लिंग पर आधारित निम्नलिखित वाक्यों में कौन सही है ?
उत्तर – B घी मॅहगी है 

18 लिंग पर आधारित निम्नलखित वाक्यों में कौन सही है ?
उत्तर – A पूजा हो रही है

19 लिंग पर आधारित निम्नलिखित वाक्यों में सही सही ?
उत्तर – B कलम नयी है

20 आकाश शब्द का सही विशेषण रूप क्या है ?
उत्तर – B आसमानी

21 निम्न में से त्रिभुज शब्द कौन सा समास है ?
उत्तर – B दुगु

22 निम्न में से चतुरानन शब्द कौन सा समास है ?
उत्तर – A बहुव्रहि

23 सम्भव शब्द का विलोम क्या होता है ?
उत्तर A असंमभ

24 पुरुष शब्द का विलोम क्या होता है ?
उत्तर – B स्त्री

25 सजीव शब्द का विलोम क्या होता है ?
उत्तर – C निर्जीव

26 निम्न में रंग जमाना मुहावरा का सही अर्थ क्या होता है ?
उत्तर – A धाक जमाना

27 निम्न में से कलम तोड़ना मुहावरा का सही अर्थ क्या है ?
उत्तर – बढ़िया लिखना

28 निम्न में से अनुशासन शब्द में कौन सा उपसर्ग है ?
उत्तर – B अनु

29 निम्न में से लिखावट शब्द में कौन सा प्रत्यय है ?
उत्तर – A आवर्त

30 संज्ञा के कितने भेद होते है ?
उत्तर – A पॉँच

How to match Bihar Board Intermediate NRB Objective Answer 2020

As you know in the exam total of 10 Sets questions given and all questions in all sets are same but on the different number wise. Hence we on this web page provide the Hindi NRB Objective Answer Questions wise So that students can match their Objective / MCQ Answer questions wise.

BSEB NRB 2020 Objective Answer Highlight

  • Board: Bihar School Examination Board
  • State: Bihar
  • Exam Name: Intermediate Annual Exam
  • Exam date: 06th February 2020
  • Subject Name ( NRB) Non-Rashtriya Bhasha.
  • Exam for: 50 Marks
  • Stream: Science ( ISC)

Hindi is National Lan

Avatar

Bihar Board

Bihar Board dot XYZ is the Group of Students, Teacher with Blogger and College Staff who provide all updated information School to Board with Study support.

2 Comments

  • Avatar

    Raj Kumar

    10/02/2020 - 15:24

    Hindi

  • Avatar

    Sunil kumar

    03/03/2020 - 14:18

    Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *